Wilders veroordeeld voor ‘Minder-Marokkanen’ uitspraak
09/12/2016

geert-wilders-vindt-wilders-game-gestoord-en-ziekDe rechtbank oordeelt dat de ‘minder-Marokkanen’ uitspraak van Wilders op 19 maart 2014 een groepsbelediging is voor Marokkanen en dat hij op deze Verkiezingsavond heeft aangezet tot discriminatie.

De rechtbank spreekt uit dat een politicus veel moet kunnen zeggen in het maatschappelijk debat, maar dat ook aan de uitspraken van politici, als aan de vrijheid van meningsuiting, grenzen zijn gesteld. ‘Wilders staat niet boven de wet’, aldus de rechter.

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 liet Wilders vallen dat ‘Nederland beter af zou zijn met minder Marokkanen’. Deze uitspraak zette hij later kracht bij door voor de camera’s van de NOS te zeggen: ‘Hoe minder Marokkanen in Nederland, hoe beter’. Deze uitspraken zijn niet strafbaar bevonden door de rechtbank.

Tijdens verkiezingsbijeenkomst van de PVV op 19 maart 2014 vroeg hij in Den Haag het publiek of zij meer of minder Marokkanen in Den Haag wilden. Het publiek antwoordde met een juichend: ‘Minder! Minder! Minder’! Hierop zei Wilders: ‘Dat gaan we regelen’. De rechter sprak vandaag het oordeel uit dat Wilders zich op deze avond wel schuldig heeft gemaakt aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie. Ondanks Wilders schuldig is, wordt hem geen straf opgelegd. De rechter oordeelt dat het schuldig bevinden van de uitspraak op zichzelf al een straf is.

Michel Aben, klachtenconsulent bij antidiscriminatiebureau Art.1 Midden Nederland: ‘De rechtbank bevestigt in haar uitspraak de gevoelens van de velen die aangifte hebben gedaan, namelijk dat Wilders met de ‘minder-Marokkanen’ uitspraak een strafrechtelijke grens is gepasseerd.’ Wat het gevolg van de rechterlijke uitspraak is moet nog blijken. ‘De advocaat van Wilders heeft benoemd in hoger beroep te gaan.’

Aben vraagt zich af wat het effect van de uitspraak is op de samenleving. ‘We leven in een tijd waarin discriminatie steeds vaker het nieuws haalt. De samenleving is verdeeld over wat discriminatie is.’ Aben spreekt de hoop uit dat men de uitspraak ziet als uitleg waar volgens de rechter de grens ligt tussen de vrijheid van meningsuiting en een strafbare uiting. Hij hoopt niet dat de uitspraak leidt tot meer verdeeldheid tussen groepen.

Lees HIER de volledige uitspraak!

Share Button

  • Als u hierboven uw gegevens invult, gaat u ermee akkoord dat wij deze gegevens bewaren. Wij gebruiken deze informatie alleen om u maandelijks een nieuwsbrief te sturen. In iedere nieuwsbrief die u ontvangt staat hoe u zich weer kunt afmelden.

Bezoek onze Facebook paginaBezoek onze Facebook paginaBezoek onze Facebook pagina