Hoe kleurrijk is Utrecht?
07/03/2017

Kleurrijk 030 bespreekt en onderzoekt wit privilege. Op dinsdag 21 maart a.s. organiseert Art.1 Midden Nederland, op de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, het interactieve evenement Kleurrijk 030. Tijdens deze avond in het (oude) Stadhuis wordt gesproken over wit privilege en onderzocht in hoeverre hier in Utrecht sprake van is. De vraag die centraal staat: hoe kleurrijk is Utrecht? De avond start om 19.30 uur en is gratis toegankelijk.

Kleurrijk 030 start met een mini-college van Willibrord de Graaf. Willibrord is voormalig universitair hoofddocent aan de afdeling Algemene Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht. Zijn onderwijs en onderzoek betroffen de problemen van uitsluiting en insluiting in de multiculturele samenleving en de verzorgingsstaat. Ook is hij momenteel voorzitter van het bestuur van Art.1 Midden Nederland. Ook is er een Q&A met Nancy Jouwe. Nancy studeerde Cultuurgeschiedenis en Genderstudies en doet momenteel haar PhD als buitenpromovendus aan de Universiteit Utrecht. De afgelopen 20 jaar werkte ze in de NGO-sector op het snijvlak van mensenrechten, vrouwenrechten, en kunst, cultuur en erfgoed. Als publicist bracht ze publicaties uit over zwart feminisme, postkoloniale gemeenschappen in Nederland, racisme in Nederland en slavernijgeschiedenis. Ze doceert bij diverse onderwijsinstituten en maakt onderdeel uit van onderzoeksproject Mapping Slavery.

Aan het eind van de avond is er panelgesprek met o.a. Bülent Isik (raadslid PvdA Utrecht), Yakup Aydemir (Actieplan Jeugdwerkeloosheid), Süeda Isik (Doetank Peer) en Dwight van de Vijver (Politie Utrecht). Het publiek krijgt ook de mogelijkheid tot het stellen van vragen aan het panel. De presentatie is in handen van Elisabeth van den Hoogen. Ook VersPoetry levert met SpokenWord performances een bijdrage aan de avond.

Vanaf 19.30 uur zijn belangstellenden van harte welkom in het (oude) Stadhuis, Korte Minrebroederstraat 2 Utrecht. Aanmelden is niet verplicht, maar wel wenselijk. Dat kan kosteloos via deze link. Actuele updates zijn te volgen via het Facebook-evenement.

Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie
De aanleiding voor deze dag waren de demonstraties tegen de pasjeswetten in Zuid Afrika. Op 21 maart  1960 verzamelde zich in township Sharpeville een menigte om vreedzaam te demonstreren tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika. De demonstratie eindigde in een groot bloedbad. Zonder waarschuwing vooraf openden politieagenten het vuur en werden er 69 mensen doodgeschoten (waaronder 10 kinderen) en raakten er 180 mensen gewond. Naar aanleiding van deze afschuwelijke gebeurtenis vinden veel mensen dat deze dag gekozen moet worden om de mensenrechten te promoten. Vandaar dat de VN 21 maart heeft uitgeroepen tot de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie.

Share Button

  • Als u hierboven uw gegevens invult, gaat u ermee akkoord dat wij deze gegevens bewaren. Wij gebruiken deze informatie alleen om u maandelijks een nieuwsbrief te sturen. In iedere nieuwsbrief die u ontvangt staat hoe u zich weer kunt afmelden.

Bezoek onze Facebook paginaBezoek onze Facebook paginaBezoek onze Facebook pagina