Gastlessen op scholen

Art.1 MN geeft al jaren gastlessen over diversiteit, discriminatie en respect in het onderwijs. In onze lessen ontdekken leerlingen wat discriminatie is en hoe het eruit kan zien. We bespreken wat stereotypes zijn, dat we allemaal vooroordelen hebben en hoe we op een respectvolle manier om kunnen gaan met mensen die anders zijn dan wijzelf. Leerlingen worden uitgedaagd om zich in te leven in een ander, om een mening te vormen en hun stem te laten horen. Zo werken we samen aan een inclusieve samenleving en voorkomen we pestgedrag en discriminatie.

De gastlessen duren 50 tot 90 minuten, afhankelijk van de gastles. In het onderstaande overzicht vindt u meer informatie en de digitale folders van ons standaardaanbod gastlessen voor verschillende doelgroepen. Graag stemmen we onze lessen af op de actualiteit of thema’s die spelen op de school of uw organisatie. In gemeenten die de educatiewerkzaamheden Art.1 MN subsidiëren kunnen we ons aanbod gratis (of voor een gereduceerd tarief) aanbieden. Neemt u contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Gastlessen in het basisonderwijs

Kinderen krijgen al op jonge leeftijd te maken met verschillen tussen mensen. Ze zien immers in hun eigen klas al dat iedereen anders is. Wij vinden het belangrijk dat de kinderen deze verschillen leren waarderen, in plaats van veroordelen. Als op jonge leeftijd al wordt geleerd dat diversiteit positief is, zal op latere leeftijd de tolerantie naar ‘anderen’ groter zijn.

We bieden gastlessen voor groepen 1 t/m 8 die inzoomen op diverse aspecten van vooroordelen, diversiteit en gelijkheid. Veel van deze lessen kunnen ook als een reeks gegeven worden. We kunnen ook altijd een les op maat aanbieden.

Bekijk hier ons aanbod voor het basisonderwijs 2018-2019

Gastlessen in het voortgezet onderwijs

Jongeren op de middelbare school zijn erg bezig met hun identiteits- en groepsvorming. Wij gaan samen met de jongeren het gesprek aan over diversiteit, vooroordelen, beeldvorming en uitsluiting. In onze gastlessen worden de leerlingen uitgedaagd met een open blik naar zichzelf en naar anderen te kijken. Zo leren ze voorbij vooroordelen en stereotypes te kijken en op een respectvolle manier met elkaar om te gaan in discussies en alledaagse situaties.

Bekijk hier ons aanbod voor het voortgezet onderwijs 2018-2019

We passen onze lessen graag aan op het niveau en de behoeftes van de klas en de wensen van de school. Wilt u dat we in de voorlichting extra aandacht besteden aan een specifiek thema dat te maken heeft met vooroordelen en discriminatie? Laat het vooral weten! In veel gevallen kunnen we de voorlichtingen hier op aanpassen.


NIEUW!  Theater KLEURLES + Workshop   (VO en MBO)

‘Vind jij dat iedereen gelijk is?
Vind jij dat iedereen gelijke kansen krijgt?
Wat is de huidskleur van de geschiedenisdocent op je school?
Wat je de huidskleur van de vertrouwenspersoon op je school?
Wat is de huidskleur van je klasgenoten? En van jou?’

Tijdens KLEURLES vertolken drie spelers van verschillende afkomst deze en andere vragen aan leerlingen in de klas. Ze delen ervaringen en zoeken samen naar een antwoord op ongewenste en vaak onbedoelde reacties over hun afkomst en identiteit. Ze brengen een voorstelling die ze zelf hadden willen zien toen ze jong waren.

Kleurles wordt gespeeld tussen de tafels in de klas, vlakbij en samen met de leerlingen. In de voorstelling van Live Your Story en de aansluitende workshop van Art.1 MN wordt er samen met de klas gewerkt aan een veilige omgeving waarin alle leerlingen kunnen vieren dat ze anders en toch gelijk zijn.

Interesse?  Stuur ons een bericht of bel naar 030-2328666


Trainingen voor (aankomende) docenten

Wilt u als docententeam meer handvatten om om te gaan met pestgedrag, discriminatie of cultuurverschillen? Art.1 MN biedt nu ook trainingen en workshops voor docententeams. Bijvoorbeeld over in cultuursensitiviteit in het onderwijs en omgaan met discriminerende opmerkingen in de klas. In combinatie met gastlessen op uw school kunnen we deze trainingen vaak gratis aanbieden!

Bekijk hier ons aanbod voor (aankomende) docenten!

Naast onze gastlessen op scholen maken we ook voorlichtingen en trainingen op maat voor MBO- en HBO-opleidingen, bijvoorbeeld over diversiteit in uw werkveld of wat te doen bij discriminatie op de stage.

Heeft u interesse in een van onze gastlessen of projecten? Of zoekt u meer informatie of advies? Neem dan contact op met educatief medewerker Niki Eleveld via n.eleveld@art1mn.nl of 030 – 232 86 66.
Share Button
  • Als u hierboven uw gegevens invult, gaat u ermee akkoord dat wij deze gegevens bewaren. Wij gebruiken deze informatie alleen om u maandelijks een nieuwsbrief te sturen. In iedere nieuwsbrief die u ontvangt staat hoe u zich weer kunt afmelden.


Bezoek onze Facebook paginaBezoek onze Facebook paginaBezoek onze Facebook pagina