Lessuggesties

Art.1 Midden Nederland maakt tijdens haar voorlichtingen veelvuldig gebruik van materialen. Sommigen zijn zelf ontwikkeld, maar wij maken ook altijd graag gebruik van materialen die ontwikkeld zijn door stichtingen als de Anne Frank Stichting, Stichting Vredeseducatie of Critical Mass.

We hebben voor u als docent een aantal materialen op een rijtje gezet, zodat u ook zelf met uw klas aan de slag kan met deze thema’s. Heeft u vragen of wilt u een voorlichting van Art.1 MN afnemen? Neem dan contact op met Niki via n.eleveld@art1mn.nl of 030-232 86 66

Identiteit

 • Wie ben jij? Leerlingen maken een tekening waarin ze uiting geven aan hun identiteit. Wat maakt wie jij bent?
  Downloads: Docentenhandleiding
 • Identiteitskaart. Hoe goed kennen klasgenoten elkaar? Met deze luchtige oefening staan leerlingen m.b.v. interviews stil bij hun eigen identiteit en die van hun klasgenoten. Vervolgens staan leerlingen stil bij de groepen waartoe ze behoren én bij de vooroordelen die over die groepen bestaan. Deze oefening is ontwikkeld door de Anne Frank Stichting.
  Doelgroep: onderbouw en bovenbouw VO en MBO
  Downloads: Docentenhandleiding,  Werkblad 1 , Werkblad 2, Werkblad 3.
 • Wat is ons beeld van elkaar? Leerlingen worden gekoppeld aan iemand in de klas waar ze niet veel mee omgaan. Leerlingen vullen in wat de eigenschappen, interesses en hobby’s van de anderen zijn… maar zonder met elkaar te praten! Wat bleek te kloppen? En wat niet?
  Doelgroep: onderbouw en bovenbouw VO en MBO
  Downloads: DocentenhandleidingWerkblad

Vooroordelen en stereotypen

 • Vooroordelenkoffer. Vaak moet je verder denken dan wat je op het eerste gezicht ziet. Dat ontdekken leerlingen in deze ‘tafeltententoonstelling’, ontwikkeld door Stichting Vredeseducatie. In tweetallen makken zij allerlei speelse en verrassende opdrachten over pesten, vooroordelen en diversiteit.
  Doelgroep: bovenbouw BO en brugklas VO
  Meer informatie: 
  De Vooroordelenkoffer is te koop bij Stichting Vredeseducatie, via vrede@xs4all.nl. Ook is de koffer te leen bij Art.1 MN. Meer informatie over de tafeltentoonstelling vindt u op www.vooroordelenkoffer.nl.
 • Op het eerste gezicht. Hoe beoordeel je iemand die je voor het eerste ontmoet? Met ‘Op het eerste gezicht’ zet u leerlingen op speelse wijze aan het denken over hun vooroordelen en stereotypen. Het spel is ontwikkeld door de Anne Frank Stichting en gratis te bestellen.
  Doelgroep: onderbouw VO
 • Stripboek Nieuwe Vrienden. Deze educatieve strip gaat over identiteit, vriendschap, vooroordelen, buitengesloten worden en discriminatie. De Anne Frank Stichting, die dit stripverhaal ontwikkelde, biedt tevens aansluitende lesmaterialen om met deze thema’s aan de slag te gaan.
  Doelgroep: onderbouw voortgezet onderwijs
  Meer informatie: 
  U kunt het stripboek bestellen via http://www.annefrank.org/nl/Educatie/voor-docenten/Boeken/Nieuwe-vrienden-VO/Lesmateriaal/#tab. Hier vindt u ook meer informatie over de educatieve strip en de bijbehorende lesmaterialen.

Discriminatie

 • Discriminatie gestript. ‘Wat zeur je nou?! Discriminatie gestript!’ is een verzameling cartoons en strips die leerlingen op speelse wijze laat stilstaan bij vooroordelen en discriminatie in de samenleving. U kunt het materiaal gratis downloaden vanaf deze website.
  Doelgroep: VO (aan te passen op niveau en leeftijd van de groep)
  Downloads:  
  Handleiding docenten, opdrachtenboekje discriminatie gestriptlesbrief leerlingen
 • Discussieer mee: hoe ver moet vrijheid gaan? Aan de hand van de dvd Free2Choose gaat u over één of meerdere filmpjes de discussie aan met de klas. De filmpjes gaan over de spanning tussen grondrechten: vrijheid, veiligheid en non-discriminatie. Leerlingen worden uitgedaagd hun eigen mening te vormen. De dvd, gemaakt door de Anne Frank Stichting, is gratis te lenen via Movies that Matter.
  Doelgroep: middenbouw VO
  Downloads:
  Docentenhandleiding
 • Wat doe jij tegen discriminatie? Aan de hand van een filmpje en diverse casussen staan leerlingen stil bij voorbeelden van discriminatie én mogelijkheden om in te grijpen wanneer ze discriminatie meemaken. Het materiaal is ontwikkeld door de Anne Frank Stichting.
  Doelgroep: bovenbouw VO en onderbouw MBO

Pesten

 • Vooroordelenkoffer. Vaak moet je verder denken dan wat je op het eerste gezicht ziet. Dat ontdekken leerlingen in deze ‘tafeltententoonstelling’, ontwikkeld door Stichting Vredeseducatie. In tweetallen maken zij allerlei speelse en verrassende opdrachten over pesten, vooroordelen en diversiteit.
  Doelgroep: bovenbouw BO en brugklas VO
  Meer informatie: De Vooroordelenkoffer is te koop bij Stichting Vredeseducatie, via vrede@xs4all.nl. Ook is de koffer te leen bij Art.1 MN. Meer informatie over de tafeltentoonstelling vindt u op www.vooroordelenkoffer.nl.

Films

Er zijn ontzettend veel films die gaan over thema’s als diversiteit, vooroordelen, discriminatie, pesten en uitsluiting. Gelukkig heeft Movies that Matter, een initiatief van Amnesty International, al deze films op een rij gezet. Scholen kunnen gratis dvd’s lenen bij Movies that Matter én gratis lesmateriaal daarbij ontvangen.

Doelgroep: BO, VO en MBO
Meer informatie: scholen kunnen advies vragen bij hun keuze. Bovendien heeft Movies that Matter bij veel films lesmateriaal ontwikkeld. Ook deze lesmaterialen zijn gratis verkrijgbaar. De dvd wordt per post naar de school gestuurd en het lesmateriaal wordt digitaal verzonden.

Movies that Matter heeft voor Art.1 MN een uitgebreide lijst samengesteld met relevante films.

Nuttige links

Er zijn diverse websites met handige tips en lesmaterialen voor docenten.

In bovenstaande lijst is al vaak gerefereerd naar de Anne Frank Stichting.
Meer informatie over deze stichting en haar educatieaanbod vindt u hier:

www.annefrank.org/nl/Educatie

Uit de Klas is een initiatief van Critical Mass, in samenwerking met allerlei organisaties die actief zijn op het terrein van educatie over vooroordelen en discriminatie. U vindt er allerlei digitale werkvormen en informatie voor docenten.
www.uitdeklas.nl

Movies that Matter is een initiatief van Amnesty International. Bij Movies that Matter kunt u gratis films lenen die te maken hebben met mensenrechten en kinderrechten. Bij veel films biedt Movies that Matter bovendien gratis lesmateriaal aan. U kunt er terecht voor een breed scala aan thema’s, van pesten en discriminatie tot armoede, terrorisme en vluchtelingen.
www.moviesthatmatter.nl

 

Share Button
 • Als u hierboven uw gegevens invult, gaat u ermee akkoord dat wij deze gegevens bewaren. Wij gebruiken deze informatie alleen om u maandelijks een nieuwsbrief te sturen. In iedere nieuwsbrief die u ontvangt staat hoe u zich weer kunt afmelden.


Bezoek onze Facebook paginaBezoek onze Facebook paginaBezoek onze Facebook pagina