Café ‘t Pakhuis mocht diabeet niet weigeren
10/07/2018

Vorige week deed het College voor de Rechten van de Mens in Utrecht uitspraak in een zaak tussen het Utrechtse Swing- en eetcafé ’t Pakhuis en een uit België afkomstige bezoeker met diabetes. Het College meent in haar oordeel dat de horecagelegenheid verboden onderscheid heeft gemaakt op grond van chronische ziekte door hem de toegang te ontzeggen met een blikje cola.

Een uit België afkomstige diabetespatiënt kwam in actie nadat hem de toegang tot Café ’t Pakhuis werd ontzegd, omdat hij een blikje cola bij zich had. Het blikje cola van 15 centiliter dient als medicijn en bevat de exacte hoeveelheid suiker die hij nodig heeft als zijn bloedsuikerspiegel te laag is. Ook na het tonen van een medische verklaring en een insulinespuit aan de portier werd hij nog steeds niet toegelaten. Vervolgens diende hij een klacht in bij Panel Deurbeleid Utrecht, waarna de melding uiteindelijk door Art.1 Midden Nederland (Art.1 MN) behandeld werd om te onderzoeken of hier sprake was van ongelijke behandeling of discriminatie.

Tijdens de zitting op 15 juni jl. liet ’t Pakhuis weten dat de bezoeker niet vanwege zijn diabetes zou zijn geweigerd. De portier zou hebben gewezen op de huisregel ‘geen eigen consumpties’. Echter, het College vond dat het bewuste blikje cola niet onder deze huisregel zou moeten vallen, aangezien deze wordt gebruikt om een chronische ziekte te beheersen.

Oordeel
Het College komt tot het oordeel dat Cafe ’t Pakhuis jegens deze bezoeker uit België verboden onderscheid op grond van chronische ziekte heeft gemaakt door hem de toegang te ontzeggen met een blikje cola dat voor hem dient als medicijn tegen diabetes. Hieruit blijkt dat er afgeweken moet worden van (huis)regels, zoals het niet nemen van eigen drank, als het verzoek van een persoon met handicap/chronische ziekte komt en betrekking heeft op het beheersen van zijn beperking.

“Voor mensen met een chronische ziekte en/of handicap is autonomie en volledig mee kunnen doen heel erg belangrijk. Daarom is het van belang dat zij altijd gebruik kunnen maken van medicatie of hulpmiddelen. Het VN-verdrag handicap en chronische ziekten is er sinds 14 juli 2016 om de mensenrechten van deze mensen te waarborgen. Ook de wetgeving is hierop aangepast, zodat dit ook geldt voor aanbieders van goederen en diensten. We merken dat bedrijven, organisaties en particulieren nog steeds niet altijd goed op de hoogte zijn van dit verdrag en de wetgeving. Daarom is het belangrijk dat zij hierop worden aangesproken”, aldus Orkun Demir, die namens Art.1 MN deze zaak in behandeling had.

Klachtbehandeling door Art.1 Midden Nederland
Art.1 Midden Nederland is het expertisecentrum voor gelijke behandeling en discriminatiezaken in de provincie Utrecht. Bij het vermoeden hiervan kan men terecht bij de afdeling Klachtbehandeling. De consulenten discriminatiezaken kunnen begeleiden en ondersteunen bij bemiddeling of een gang naar het College van de Rechten van de Mens.

Share Button
  • Als u hierboven uw gegevens invult, gaat u ermee akkoord dat wij deze gegevens bewaren. Wij gebruiken deze informatie alleen om u maandelijks een nieuwsbrief te sturen. In iedere nieuwsbrief die u ontvangt staat hoe u zich weer kunt afmelden.

Bezoek onze Facebook paginaBezoek onze Facebook paginaBezoek onze Facebook pagina