21/03/2019 Conferentie ‘Groeien Doen We Samen’

Ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie organiseren wij de conferentie ‘Groeien Doen We Samen’. Wij, Art.1 Midden Nederland (Art.1 MN), vinden het belangrijk om als expertisecentrum onze kennis en ervaring te delen om discriminatie en ongelijke behandeling tegen te gaan. Tijdens de conferentie kunnen hulpverleners, experts, professionals, vrijwilligers en andere geïnteresseerden deelnemen aan diverse workshops en interessante netwerkcontacten opdoen. Hieronder kunt u meer lezen over o.a. het programma en de workshops waaraan u kunt deelnemen. We hopen u te zien op 21 maart!

PROGRAMMA
9.30 uur Inloop met koffie & thee
10.00 uur Opening conferentie Dagvoorzitter Petra van Dijk, Inleiding schrijver Babah Tarawally, Mini-college Willibrord de Graaf (bestuursvoorzitter Art.1 MN) 
10.30 uur Start workshopronde 1
11.15 uur Pauze
11.30 uur Start workshopronde 2
12.30 uur Afsluiting conferentie Dagvoorzitter Petra van Dijk, Q&A Mieke Janssen (directeur Art.1 MN), Woordkunstenaars Jasper & Stef
13.00 uur Lunch, Verzorgt door DelicaTessa

U KUNT KIEZEN UIT 7 VERSCHILLENDE WORKSHOPS
Bij aanmelding voor het symposium kunnen deelnemers kiezen uit 7 verschillende workshops. We zullen proberen zoveel mogelijk aan uw voorkeur gehoor te geven. Hieronder een informatie over de workshops.

Workshop 1 ‘Stereotypes: we hebben ze allemaal!’
“Alle Marokkanen zijn crimineel, homo’s kunnen niet voetballen en vrouwen horen achter het aanrecht…” Allemaal hebben en kennen we stereotypen en vooroordelen. Onbewust associëren we individuen aan informatie die wij over een groep hebben verkregen. Dit kan leiden tot discriminatie en ongelijke behandeling. Tijdens deze workshop hoort u hoe dit mechanisme in elkaar zit en wat we kunnen doen om het tegen te gaan.

Workshop 2 ‘Cultuursensitiviteit en diversiteitvraagstukken’
Vanzelfsprekendheid en bepaalde omgangsvormen kunnen mensen onbedoeld uitsluiten. Uiteraard is het mogelijk om competenties en vaardigheden te verhogen om uw vak zo goed mogelijk uit te voeren. Tijdens deze workshop behandelen wij de onzichtbare dynamieken die een essentiële rol spelen in ons vakgebied. Er is ook ruimte voor eigen inbreng, voorbeelden, ervaringen en vragen.

Workshop 3 ‘Wettelijke discriminatie: wanneer wel, wanneer niet?’
Onze afdeling Klachtbehandeling krijgt dagelijks meldingen over vermoedens van discriminatie en ongelijke behandeling. Niet al deze meldingen vallen onder wettelijke discriminatie. We merken dat hierover vaak onduidelijkheid bestaat. Daarom gaan we in deze workshop aan de hand van de wetgeving, een quiz en voorbeelden uitleggen hoe dit in elkaar zit en welke uitzonderingen er bestaan. Daarnaast vertellen we wat wij kunnen betekenen bij een melding en wat hiermee vervolgens gebeurt.

Workshop 4 ‘Toegankelijkheid in de praktijk’ 
Veel bedrijven en organisaties willen graag toegankelijk zijn voor mensen met een handicap en/of chronische ziekte. Helaas lukt dit nog niet altijd voldoende. Tijdens deze workshop hoort u een aantal persoonlijke ervaringen uit de praktijk, uitleg over het het VN-verdrag handicap en hoe u in uw eigen situatie aan de slag kunt met toegankelijkheid.

Workshop 5 ‘De succesvolle arbeidsorganisatie’
Een succesvolle arbeidsorganisatie is inclusief en hecht belang aan diversiteit. In deze workshop geven we u praktische tips en tricks hoe u de beste medewerkers binnenhaalt en kunt behouden. Ook kijken we naar hoe (onbedoelde) vooroordelen binnen werving en selectie vermeden kunnen worden.

Workshop 6 ‘Waar sta jij? Discriminatie bespreken met jongeren’
Hoe gaat u met jongeren in gesprek over discriminatie en diversiteit? Pubers kunnen de meest uitgesproken meningen delen, harde opmerkingen maken maar ervaren zelf vaak ook (stilletjes) uitsluiting en pestgedrag. Het gesprek hierover openen is soms een uitdaging. In deze workshop ervaart u hoe wij met jongeren het gesprek aangaan over vooroordelen en discriminatie en is er ruimte om uw vragen te stellen en eventuele casussen te bespreken.

Workshop 7 ‘Jezelf zijn als moslim’
Wat is de plek van een moslim in een niet-islamitisch land? Wat zegt de islam over contacten van moslims met niet-moslims? Wat betekent jihad? Over de islam en moslims bestaan helaas veel vooroordelen en soms is er sprake van islamofobie. In deze workshop hoor je meer over dit verschijnsel en hoe je ermee aan de slag kunt.

LOCATIE: PARNASSOS
De conferentie wordt georganiseerd in Parnassos Cultuurcentrum, Kruisstraat 201 te Utrecht. Parnassos is goed te bereiken met zowel de fiets, de auto als met het openbaar vervoer. Schuin tegenover zit parkeergarage Parking Kruisstraat. De bus stopt om de hoek: halte Wittevrouwen of halte Stadsschouwburg. Voor het pand is voldoende mogelijkheid om je fiets neer te zetten. Klik HIER voor informatie over de bereikbaarheid.

Wilt u deelnemen aan de conferentie? Vul dan het formulier hieronder in. Bij het aanmelden dient u al direct uw voorkeur aan te geven voor een workshop. We zullen proberen zoveel mogelijk aan uw voorkeur te voldoen. De definitieve indeling van deelnemers per workshop zal tijdens het symposium te zien zijn. Aanmelden voor de conferentie kan uiterlijk tot 13 maart a.s.

Aanmelden conferentie 'Groeien Doen We Samen' 2019


Voor- en achternaam: *
E-mailadres: *
Telefoonnummer: *
Organisatie:
Functie of afdeling:

Aan welke workshops wilt u deelnemen?


U kunt tijdens onze conferentie deelnemen aan twee workshops. We vragen u hieronder om van alle workshops uw eerste, tweede en derde keuze door te geven. 

Eerste keuze: *
Tweede keuze: *
Derde keuze: *

Lunch & overige vragen


Ter afsluiting van de conferentie bieden van 13.00 tot 14.00 uur een lunch aan. 

Heeft u voor de lunch dieet- voedingswensen waarvan wij op de hoogte dienen te zijn?
Zijn er nog andere wensen/bijzonderheden waar we voor u rekening mee kunnen houden?
Verwerking gegevens: *

Share Button
  • Als u hierboven uw gegevens invult, gaat u ermee akkoord dat wij deze gegevens bewaren. Wij gebruiken deze informatie alleen om u maandelijks een nieuwsbrief te sturen. In iedere nieuwsbrief die u ontvangt staat hoe u zich weer kunt afmelden.

Bezoek onze Facebook paginaBezoek onze Facebook paginaBezoek onze Facebook pagina