Qbuzz maakt verboden onderscheid op grond van godsdienst
06/01/2017

Op 22 december 2016 deed het College voor de Rechten van de Mens (het College) uitspraak in een zaak tussen vervoersbedrijf Qbuzz en een sollicitant. Qbuzz wilde de sollicitatieprocedure niet voortzetten, omdat de man vanwege zijn geloof vrouwen geen hand geeft. Het College bepaalt dat Qbuzz daarmee verboden onderscheid op grond van godsdienst heeft gemaakt.

In april 2016 is de sollicitant door Qbuzz uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Vlak voor het sollicitatiegesprek wordt het gesprek door Qbuzz afgezegd vanwege de mededeling van de sollicitant dat hij op basis van zijn geloofsovertuiging vrouwen geen hand geeft. De sollicitant voelt zich hierdoor ongelijk behandeld op grond van zijn geloof. Volgens het vervoersbedrijf is het weigeren van een hand niet in overeenstemming met de bij haar geldende externe sociale omgangsvormen met passagiers en derden en ook niet met de bij haar geldende interne omgangsvormen tussen collega’s. Volgens de man is het geven van een hand echter niet noodzakelijk om de functie van buschauffeur goed uit te oefenen.

Oordeel College
Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt in haar uitspraak dat Qbuzz ten aanzien van de sollicitant verboden onderscheid op grond van godsdienst maakt. Volgens het College heeft Qbuzz in deze zaak niet aangetoond dat het weigeren van een uitgestoken hand door een buschauffeur direct aanleiding is voor confronterende, onaangename, beledigende en/of onveilige situaties, waardoor geen goede dienstverlening meer mogelijk is. Daardoor is het College niet overtuigd dat door indienstneming van de sollicitant het belang van Qbuzz zodanig wordt aangetast dat het belang van de sollicitant om niet te worden gediscrimineerd zou moeten wijken.

Het volledige oordeel van het College kunt u hier lezen!

Klachtbehandeling door Art.1 Midden Nederland
Art.1 Midden Nederland is een expertisecentrum voor gelijke behandeling en discriminatiezaken. Bij klachten omtrent discriminatie, zoals de zaak tegen Qbuzz, kan men terecht bij de afdeling Klachtbehandeling. De consulenten discriminatiezaken kunnen begeleiden en ondersteunen bij bemiddeling of een gang naar het College van de Rechten van de Mens.

Bekijk hier de berichtgeving over deze zaak in het programma U Vandaag (RTV Utrecht) en in AD Utrechts Nieuwsblad!

 

Share Button
  • Als u hierboven uw gegevens invult, gaat u ermee akkoord dat wij deze gegevens bewaren. Wij gebruiken deze informatie alleen om u maandelijks een nieuwsbrief te sturen. In iedere nieuwsbrief die u ontvangt staat hoe u zich weer kunt afmelden.

Bezoek onze Facebook paginaBezoek onze Facebook paginaBezoek onze Facebook pagina